Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

Bonsai

Λέξη γιαπωνέζικη που σημαίνει 'δέντρο νάνος σε ρηχό δίσκο'. Ένα έργο τέχνης που συνδυάζει την ανθρώπινη σοφία και δημιουργικότητα με τη μαγεία της φύσης, καθώς ως ζωντανός οργανισμός αναδιπλώνει την ομορφιά και τη γοητεία κάθε εποχής του χρόνου. Μια καλλιτεχνική μικρογραφία της ύφεσης και της αναγέννησης. Εκπέμπει αρμονία, ισορροπία, γαλήνη και δυναμική όπως κάθε στοιχείο της φύσης. Η φροντίδα και η ενασχόληση με ένα δέντρο-νάνο οξύνει την καλαισθησία και αποπνέει ηρεμία.
Η τέχνη των μπονσάι ξεκίνησε στην Κίνα (πρώτες αναφορές το 2000π.Χ.) ως τρόπος εξωραϊσμού της φύσης και των κήπων των σπιτιών. Αναπτύχθηκε ιδιαίτερα από τους βουδιστές μοναχούς καθώς κατείχε σημαντική θέση στην πνευματική τους άσκηση, λόγω της μεγάλης υπομονής και επιμονής που απαιτεί για την επίτευξη ενός καλαίσθητου αποτελέσματος.
Και οι Ταοϊστές,εκτός από τις άλλες αλχημικές τους έρευνες, ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με την τέχνη του μπονσάι στην αναζήτησή τους για το ελιξήριο της αθανασίας. Η φιλοσοφία τους απέδιδε μεγάλη σημασία στις πρακτικές σμίκρυνσης και μικρογράφησης καθώς πίστευαν πως μ' αυτόν τον τρόπο μπορούσαν ν' ανακαλύψουν όλες τις μαγικές ιδιότητες ενός αντικειμένου και να φτάσουν στο μυστικό της μακροζωίας. Έτσι λοιπόν, ασχολήθηκαν με τη σμίκρυνση του μεγέθους των δέντρων ώστε να επιτύχουν μακροζωία γι' αυτά, κλαδεύοντας τακτικά τα κλαδιά τους και καθυστερώντας την κυκλοφορία των χυμών τους με σύρματα · κατ' αναλογία του αργού ρυθμού αναπνοής που είχαν υιοθετήσει οι ίδιοι για την επίτευξη της επιμήκυνσης της ανθρώπινης ζωής.

Περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου