Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2009

Βούλα Παπαϊωάννου

Γεννήθηκε στην Λαμία το 1898 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το ενδιαφέρον της για την τέχνη ξεκινά με την παρακολούθηση μαθημάτων ζωγραφικής στο Πολυτεχνείο, διευρύνεται με τα ταξίδια της στο εξωτερικό και τις επισκέψεις της σε μουσεία και εκθέσεις, και κορυφώνεται την δεκαετία του '30 με την ενασχόλησή της με την φωτογραφία.
Στα πρώτα της καλλιτεχνικά βήματα, φωτογράφιζε τοπία, μνημεία και αρχαιολογικά εκθέματα σε συνεργασία με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος το '40, η θεματολογία των φωτογραφιών της άλλαξε και αποτύπωνε πλέον, με έντονη κοινωνική και ανθρωπιστική προσέγγιση, τα δεινά του πολέμου και την εξαθλίωση κατά την περίοδο της κατοχής. Μετά την απελευθέρωση, ως υπέυθυνη του φωτογραφικού τμήματος της UNRRA, περιηγήθηκε την ελληνική ύπαιθρο και απαθανάτισε τις σκληρές συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων της, αλλά και προσωπικές τους ιστορίες. Στη δεκαετία του '50, ο φακός της αποτυπώνει την αισιοδοξία της αναγέννησης από τις στάχτες που άφησε πίσω ο πόλεμος, η πείνα και η φτώχεια · τέλος, ασχολείται ξανά με τη φωτογράφιση των ελληνικών τοπίων με μια ματιά περισσότερο τουριστική.
Το έργο της αντανακλά την δύναμη και το ψυχικό σθένος του απλού ανθρώπου, τον καθημερινό του αγώνα για επιβίωση και την δίψα του για ζωή.


Πορτρέτο ΑγοριούΤα καινούργια παπούτσιαΠαρασκευή ψωμιού σε επαγγελματικό φούρνοΓυναίκες κουβαλούν πέτρες (Σύγχρονες Καρυάτιδες)Αγόρια διαβάζουν σε παιδόποληΠορτρέτο κοριτσιούΜάθημα σε σχολείοΗ ευχή της ΜάναςΣυσσίτιο κατά την περίοδο της κατοχήςΟ Ναός του ΑπόλλωναΠερισσότερα έργα της :

www.benaki.gr/papaiwannou

1 σχόλιο: