Τρίτη, 21 Ιουλίου 2009

Jean Delville

Βέλγος συμβολιστής ζωγράφος (1867 - 1953) · νεο-πλατωνιστής, μυστικιστής και οπαδός της εσωτερικής φιλοσοφίας. Εξέφραζε τις ιδέες του όχι μόνο με τη ζωγραφική, αλλά και με τη συγγραφή κειμένων.
Ο Delville πίστευε πως η ορατή πραγματικότητα ήταν ένα σύμβολο και οι άνθρωποι ζούσαν σε τρία επίπεδα : το φυσικό (η σφαίρα της πραγματικότητας), το αστρικό ( η σφαίρα του νόμου) και το θεϊκό (η σφαίρα των αιτιών). Αυτά τα ανώτερα επίπεδα της ύπαρξης ήταν και τα μόνα σημαντικά. Ο υλισμός ήταν μια παγίδα και η ψυχή ήταν ο φύλακας που θα απέτρεπε τον άνθρωπο να παγιδευτεί σ' αυτόν. Υποστήριζε πως το ανθρώπινο σώμα ήταν η φυλακή της ψυχής. Απέρριπτε τη θεωρία του Δαρβίνου και της εξέλιξης και αρνούνταν να πιστέψει ότι οι άνθρωποι κατάγονταν από ζώα ούτε πίστευε ότι θα μπορούσαν να καταντήσουν σαν ζώα. Ο άνθρωπος γι' αυτόν αποτελούσε την ανώτατη εξέλιξη των επίγειων υπάρξεων, ένα σημείο ανάμεσα στα ζωα και στους αγγέλους. Πάνω απ' όλα, ο Delville θεωρούσε πως η τέχνη έχει τη μοναδική ικανότητα να βγάζει τους ανθρώπους από την άγνοιά τους. Ο αληθινός καλλιτέχνης ήταν ο μύστης που θα παρουσίαζε εικόνες που θα δίδασκαν και θα μεταμόρφωναν την ανθρώπινη φύση.


Ο Δάντης πίνει από το νερό της ΛήθηςΟρφέαςΟ τροχός της ΤύχηςΤριστάνος και ΙζόλδηΗ Σχολή του ΠλάτωναΟι θησαυροί του ΔιαβόλουO Έρωτας των Ψυχών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου